UBN registratie
Terugblik
Per 21 april 2021 is de Europese diergezondheidsverordening van kracht in Nederland, en daarmee is de identificatie en registratie (I&R) van paardachtigen een stuk strenger geworden. In de praktijk komt het erop neer dat er vanaf 21 april een registratieplicht geldt voor zowel hobbymatig als ook professioneel gehouden paarden, zodat de overheid inzicht heeft in het aantal paarden per locatie. Dit is belangrijk om in de toekomst een beter overzicht te hebben bij de uitbraak van een besmettelijke ziekte zoals de Afrikaanse Paardenpest. Binnen de nieuwe regelgeving zijn er twee soorten houders (exploitanten genoemd), te weten die van het paard en die van de locatie. De exploitant/houder van het paard is kort gezegd degene die de eindbeslissingen neemt over het paard (hoe ziet de training eruit, heeft het paard meer voer nodig, wanneer wordt de dierenarts gebeld etc.) en dus niet per se de persoon waar het paard gestald staat.
Stand van zaken tot november 2024
In de periode van april 2021 tot heden zijn er diverse punten doorgevoerd zowel voor als achter de schermen o.a:
- Vanaf 7 juli 2021 was ook de verordening 2021/963 van toepassing. Hierin staan ook
aanpassingen in het paspoort, dit is van toepassing vanaf 28 januari 2022 - Nationale regelingen; Besluit houders van dieren, Regeling houders van dieren.
- Paarden kwamen op het UBN van de PPI te staan.
- Vanaf 12 april 2021 kon de houder zelf de importmelding doen. Dit was voor de houder
opengezet met het idee dat er dan meer paarden op het eigen UBN zouden worden gezet.
Het resultaat was helaas ook dat er veel fouten in de meldingen zaten. Per 1-1-2024 is dit
weer dichtgezet. - Een houder kon in eerste instantie ook een aanvoermelding doen van een paard wat nog
niet bekend was in het systeem. Hierdoor ontstonden onvolledige registraties van de
paarden. Per 2-2-2023 kan dit niet meer. Hierdoor zijn er ook weer paarden ingekomen
met geboortedatum 01-01-1900. - Vanaf 7 juli 2021 mogen er geen paarden meer uitgesloten worden op verzoek van een
houder. - Vanaf eind 2023 kunnen paarden bij de geboortemelding of de importmelding gelijk op
het UBN gezet worden van de houder. - Het TRACES nummer moet ingevuld worden bij de importmelding. Er moet gecontroleerd
worden of het paard ook daadwerkelijk op het TRACES-certificaat staat. - Opschoon actie van de paarden met geboortedatum 01-01-1900.
- Paarden afvoeren van de UBN’s van de PPI’s als er een aanvoer is bij een houder.
Het niet meer op het UBN van de PPI kunnen zetten bij een geboortemelding en
importmelding. Eerst een zachte melding, daarna een harde melding. Wij zijn nu aan het einde van de zachte melding fase. Het is vanaf 1 december 2024 niet meer mogelijk voor ons als PPI om paarden te melden in het RVO systeem zonder een UBN nummer van de houder. Dit geldt voor zowel geboortemeldingen als importmeldingen.
Wat betekend dit voor u:
NMPRS veulens wanneer digitaal gemeld via Mijn Nmprs kunnen alleen gemeld worden wanneer er een UBN nummer wordt ingevoerd. Wanneer u een veulen meldt middels een registratieformulier kunt u het UBN nummer daarop invullen.
IenR dieren: wanneer de paspoortconsulent komt om de dieren te chippen dan kunt u gelijk het UBN nummer doorgeven waarop het paard geregistreerd moet worden.
Importmeldingen: Wanneer u de gegevens van het paard naar ons mailt (info@minipaarden.nl) geeft u in de mail dan ook het UBN nummer en tracesnummer aan ons door.
Bent u nog niet in het bezit van een UBN nummer dan kunt u deze aanvragen via mijn Rvo (klik hier). Op deze pagina kunt u ook uw huidige UBN nummer wijzigen mocht u al een UBN hebben voor een ander diersoort kunt u hier ‘paard’ activeren.
Nog kort voor wie welke rol bedoeld is:
Om te weten wat er voor u veranderd met ingang van deze regelgeving, is het belangrijk om te bepalen welke rol u heeft. De regelgeving onderscheidt namelijk diverse rollen en bijbehorende verantwoordelijkheden, te weten:
• Eigenaar van het paard
• Exploitant (houder) van het paard
• Exploitant (houder) van de locatie waar het paard gehouden wordt
Bovenstaande rollen kunnen van toepassing zijn op één en dezelfde persoon, maar kunnen ook verdeeld zijn over bijvoorbeeld drie verschillende personen.Als we kijken naar de eigenaar van het paard, dan speelt die meestal geen rol in de registratieverplichting, tenzij hij ook exploitant is van het paard of de locatie. Mocht het bij u van toepassing zijn dat deze rollen zijn verdeeld geef dit dan aan bij het stamboek of paardenpaspoortconsulent.