Paardenpaspoort aanvragen

Sinds 1 juli 2009 is door de EU verplicht gesteld dat alle paardachtigen, die na 1 juli 2009 geboren zijn, in het bezit moeten zijn van een geldig paardenpaspoort met een daarbij behorend chipnummer. Echter is een paardenpaspoort in Nederland sinds 2004 al verplicht. Een paardenpaspoort is het identiteitsbewijs van het paard, geen eigendomsbewijs en dient bij het paard aanwezig te zijn. Alle paardachtigen van 9 maanden of ouder dienen in het bezit te zijn van een eigen paardenpaspoort. Koop dus nooit een paard zonder (geldig) paspoort! Controleer als u een paard koopt of deze een chip heeft, mocht het paard een paspoort hebben controleer het nummer met het chipnummer die in het paspoort vermeld staat. Wanneer het paard geen paspoort heeft maar wel gechipt is kunt u in diverse databases kijken of het paard ergens geregistreerd staat en wellicht wel een paspoort bezat. (klik hier voor een overzicht van diverse databases). 

Er zijn diverse manieren om een paspoort aan te vragen:

NMPRS Stamboekdieren:

  • Middels een dekbon (woonachtig in Nederland en/of lid):
    • U vult het geboortebericht n.a.v. de dekbon, dit kan digitaal maar ook nog op de papieren variant. Let wel, digitaal is alleen mogelijk voor leden. U meldt de geboorte en u ontvangt van ons de factuur. Na betaling zal het paspoort worden gemaakt en zal de paardenpaspoortconsulent met u een afspraak maken om het veulen te komen schetsen, chippen en het paspoort af te leveren. Indien u foto’s heeft opgestuurd zal de paardenpaspoortconsulent geen schets maken. Let op, het veulen dient nog aan de voet van de moeder te lopen.
  • Middels een dekbon (niet woonachtig Nederland of België en/of lid):
    • U vult het geboortebericht n.a.v. de dekbon, dit kan digitaal maar ook nog op de papieren variant. Let wel, digitaal is alleen mogelijk voor leden. U meldt de geboorte en u ontvangt van ons de factuur. U dient er zelf voor te zorgen dat het veulen gechipt wordt. Indien de afstand voor onze controleur te ver is ( bij twijfel neem contact op met het secretariaat) dan sturen wij u het chipformulier en transponder op. Uw veulen moet door een door u geregelde erkende paardenveterinair worden gechipt. Deze erkende paardenveterinair moet het veulen chippen en schetsen a.d.h.v. toegezonden formulieren. Indien u foto’s heeft opgestuurd zal de paardenveterinair geen schets maken. Wanneer wij de formulieren van de paardenveterinair ingevuld retour ontvangen tezamen met de chipstickers zal het paspoort worden afgedrukt en ontvangt u deze via de post. Indien gewenst kan dit aangetekend zijn ( de kosten hiervoor zijn €8.75 per paspoort in Nederland en in het buitenland €15.-).
  • Middels een dekbon (woonachtig in België en/of lid):
    • U vult het geboortebericht n.a.v. de dekbon, dit kan digitaal maar ook via de papieren variant. Let wel, digitaal is alleen mogelijk voor leden. U meldt de geboorte en ontvangt van ons de factuur. Bij het aanmelden van uw veulen geeft u dan uw HoldersID nummer, Detentionplace nummer en gegevens van de BCP identificeerder door. U ontvangt wanneer wij de gegevens hebben doorgegeven een factuur van HorseID, na betaling van deze factuur komt de identificeerder bij u langs om het paard te controleren. Wij ontvangen vervolgens de gegevens van HorseID, verwerken deze en sturen het paspoort naar HorseID. Zij versturen vervolgens het paspoort naar u. Let op, deze route zal zodra wij een directe koppeling met HorseID hebben wijzigen, zodra dit is zullen wij u hierover informeren.

Let op, het veulen dient nog aan de voet van de moeder te lopen.

Middels een registratieformulier:
Wanneer er geen dekbon is ingeleverd dan kunt u een paardenpaspoort bij het NMPRS aanvragen door middel van het toesturen van een volledig ingevuld registratieformulier. Het formulier moet worden opgestuurd naar het secretariaat. Wanneer het paard al is gechipt dan de stickers van het chipnummer vastnieten aan het formulier. Bij een paard wat middels dit formulier wordt aangemeld zal alleen afstamming in het paspoort worden vermeld als ouders NMPRS veterinair goed gekeurd zijn en middels DNA zijn bevestigd.

Wanneer het secretariaat het formulier heeft ontvangen, ontvangt u een factuur, na betaling wordt het paspoort gemaakt en zal de paspoortconsulent deze bij u afleveren. Let op, veulens dienen nog aan de voet van de moeder te lopen.

Wilt u een foto in het paspoort, dan graag twee foto’s meesturen. Van iedere kant één genomen, waar het paard in zijn geheel op staat en niet gephotoshopt!

Voor dieren zonder afstamming:
Wanneer u een RVO-paspoort wilt aanvragen kunt u direct contact met één van onze paardenpaspoortconsulenten opnemen om een afspraak te maken om uw paard te laten chippen en schetsen. Klik hier voor meer informatie.